Losagnesysteem

Losagne

Het losangesysteem is een gevelbekledings- en dakbedekkingssysteem. Er zijn vierkante, rechthoekige en ruitvormige losanges leverbaar. Een losangegevel is een gevel die is opgebouwd uit ruitvormige plaatsjes zink, die schubsgewijs op een houten onderconstructie worden aangebracht. De afmeting van losanges is afhankelijk van de lengte en de breedte van de gevel. De standaardafmetingen (uitgeslagen) bedragen meestal 500x500 mm, 330x330 mm en 250x250 mm.

Bij het aanbrengen van de losanges wordt aan de onderkant van de gevel begonnen. De losange haken met de haakkant en van 25 mm in elkaar. Elke losange wordt met drie klangen vastgezet. Aan de boven-kant met een vastgesoldeerde klang en aan de zijkanten met twee schuifklangen. De losange heeft een dikte van 0,80 of 1,0 mm en heeft aan de bovenzijde naar voren omgezette randen, aan de onderzijde naar achteren omgezet. De losanges worden zo in elkaar gehaakt. Met behulp van klangen worden de losanges op de onderconstructie vastgezet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van schuivende klangen en vaste klangen die aan de losanges gesoldeerd worden. Dankzij de kleine afmetingen van de losanges kunnen ook matig gebogen vormen bekleed worden.

Het losangesysteem is een zeer fraaie toepassing voor daken en gevels. Het wordt toegepast voor de bekleding van grote en kleine vlakken. De minimale dakhelling is 25° of 18° met een gesoldeerde tophoek van de losange. Het standaard losangesysteem bestaat uit kleine gelijkvormige plaatdelen die in elkaar gehaakt worden. De meest gebruikte vorm van een losange is een vierkant, terwijl de ruitvorm ook regelmatig voorkomt. Behalve de naam losange gebruikt men ook de namen zinken ruiten of leien. De in elkaar gehaakte losanges vormen een mozaïk van gelijkvormige vlakken met de diagonalen vertikaal en horizontaal.

Een losagnesysteem is flexibel en geeft een unieke uitstraling. Duinkerke Dak & Zink is dé specialist voor heel Nederland in losagnesystemen.

Meer weten over onze duurzame oplossingen? Bekijk onze portfolio of neem contact met ons op.
Wij vertellen u graag meer over ons ambacht en de beste oplossing voor uw specifieke situatie.