Afwatering

Afwatering of hemelwaterafvoer

Regen, sneeuw of hagel, in ons land komt het vaak voor daarom erg van belang dat uw dak waterdicht is én het water zijn weg kan volgen door de juiste banen.

We leggen u er een aantal uit.

Heeft u een plat dak? Dan wordt er in het platte dak een hemelwaterafvoer (HWA) gemaakt. Dit is onderaan deze pagina te zien op foto 1. Het water stroomt door een zinken regenpijp naar beneden de regenton, regenput of het riool in.

Waarom u voor een zinken regenpijp moet kiezen en niet voor een pvc, kunt u lezen in onze nieuwsberichten.

Een regenpijp wordt in bouwtechnisch jargon "hemelwaterafvoer" (HWA) of "regenwaterafvoer" (rwa, wat tegenwoordig staat voor Rook en Warmte Afvoer) genoemd, in tegenstelling tot DWA, droogweerafvoer. De diameter is afhankelijk van de te verwerken hoeveelheid water. Er is een vuistregel voor woningbouw waarmee snel de afvoercapaciteit kan worden bepaald: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede te worden geïnstalleerd. Een gemiddelde regenpijp heeft een diameter van 70–100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm².

Heeft u een hellend dak? Dan komt het water eerst in een zinken dakgoot. 

Een dakgoot of goot is een langgerekte bakvormige of halfronde constructie, die tot doel heeft, het van het dak komende regen- en smeltwater op te vangen en af te voeren naar op bepaalde plaatsen aangebrachte verticale afvoerpijpen die aangesloten zijn dan wel uitkomen op de riolering, een regenton, een put of een infiltratiekrat.

Een dakgoot voorkomt dat het regenwater direct van het dak op de grond valt of tegen de gevel waait.

Wilt u het water afvoeren en de mooiste uitstraling aan u woning of bedrijfspand? Wij helpen u graag om de mooiste zinken dakgoten en regenpijpen uit te zoeken en te monteren.

Voor meer informatie mail naar info@duinkerkedakenzink.nl of bel 033 - 720 0812