Lood

Elk materiaal heeft zo zijn eigen kenmerken en unieke eigenschappen waar wij bekend mee zijn. Esthetisch is de keuze van het juiste materiaal ook van groot belang. De juiste keuze voegt waarde toe aan uw pand en uitstraling. Bij Duinkerke Dak & Zink begrijpen we dat als geen ander. Duinkerke Dak & Zink is specialist in de volgende toepassingen van het materiaal lood.

Praat men over lood voor op daken of andere toepassingen dan praat men over bladlood. Bladlood wordt bij de verwerking van dakpannen, leien en andere dakbedekkingen in Nederland veelvuldig toegepast. Dit flexibele metaal wordt op daken, voornamelijk op historische gebouwen, bij de afdichting van aansluitende constructies toegepast. 

Ook in de allerdaagse woningbouw wordt veel lood gebruikt. Het is duurzaam en lood is een flexibel product. In veel gevallen wordt het ook als dakbedekking en bekleding van lantaarns en andere ingewikkelde constructies aangewend. In dergelijke toepassingen komen vrijwel geen problemen in de uitvoering voor.  In de hedendaagse bouw worden bij metselwerken en dakaansluitingen in zeer veel situaties lichte tot zeer lichte loodzwaarten toegepast. Vooral vooraf aangebracht loodwerk in metselwerken en onder dakkapellen is het van belang dat het op vakkundige wijze wordt uitgevoerd. Achteraf is wijziging hierin een kostbare zaak.

Bladlood is een product wat het beste door vakkundige verwerkers, zoals het Duinkerke Dak & Zink team, kan worden verwerkt. Er moet namelijk rekening gehouden worden met uitzetting en krimp in verschillende weersomstandigheden. Het materiaal moet daarom de de juiste ondergrond en wijze bevestigd worden zodat er geen schade kan ontstaan met bijvoorbeeld zware windbelastingen. 

Bladlood is in verschillende diktes verkrijgbaar. Als men over lood praat, praat men over ponds. bijv. 15 ponds lood is 15 kilo lood per vierkante meter. Het lood is in de volgende varianten verkrijgbaar: 15, 18, 20, 25, 30, 35 en 40 ponds.

Veelal wordt de loodzwaarte afgestemd op de minimale voorschriften en eisen. Er moet worden rekening gehouden met windbelastingen (langs de kust een hogere belasting dan in het binnenland) en de hoogte vanaf maaiveld waarop het lood wordt toegepast. Ook de toepassing van lood op steile dakhellingen zou een aanleiding moeten zijn om een hogere gewichtsklasse (code) van lood te kiezen/voor te schrijven. Afhangende loketten in b.v. metselwerk kunnen bij steile daken een grote afhangende lengte hebben (bij 50-55 graden helling ca. 8 lagen = ca. 500 mm). Dit vereist een zwaardere loodkwaliteit of een betere bevestigingstechniek om opwaaien en afscheuren in de toekomst te voorkomen.

Duinkerke Dak & Zink informeert u graag over de uitgebreide mogelijkheden van dit veel toegepaste materiaal. Neem contact met ons op via info@duinkerkedakenzink.nl of bel (033) 7200812.