Handige tips voor de winter

Handige tips voor de winter

Handige tips om problemen in de winter te voorkomen.

Het spreekt voor zich dat wij Duinkerke Dak&Zink graag u problemen rond uw dak oplossen en met u meedenken. Maar ze voorkomen is altijd beter. Gelukkig is er veel wat u kunt doen.

 Wanneer zijn er meer kansen op diverse dak problemen? Waardoor komen dak problemen? Wat is er zo verradelijk aan sneeuw? Op deze en meer vragen willen we u hieronder een antwoord geven.

 

Wanneer is er meer kan op dak problemen in de winter.

De nieuwe platte daken zijn in principe prima bestand tegen al het Nederlandse winterweer. Is uw platte dak ouder dan 10 jaar dan is extra alertheid geboden, ook als er sprake is van onvoldoende dakisolatie. Bij te weinig tot geen isolatie wordt de ruimte onder het dak verwarmd van binnenuit en daardoor kan kans op condens optreden. Platte daken van allerlei leeftijden worden echter onvermijdelijk blootgesteld aan allerlei verschillende weersinvloeden, zoals warmte, kou, mist, regen, hagel en sneeuw. Vooral sneeuw en regenwater die langere tijd blijven liggen op uw dak zijn verradelijk. Ongemerkt worden platte daken daardoor extra belast wat grote gevolgen kan hebben.

Waarom is sneeuw en veel regenwater gevaarlijik?

Poeder- en stuifsneeuw bestaan voor het grootste deel uit lucht, wat onschuldig lijkt. De droge sneeuw is een stuk zwaarder omdat het voor ongeveer 1 zevende deel uit water bestaat en de rest uit lucht. Deze sneeuw blijft daardoor langer liggen en precies daarin schult het gevaar, zeker als er ook nog eens veel regenwater vast gevroren ligt op het dak. De sneeuw die op het bevroren water valt blijft meteen liggen en vriest vast aan het ijs waardoor het totale gewicht extreem kan toenemen.

Hoe zit dat dan precies? Wij geven u een voorbeeld:

Stel u heeft een schuur of bijgebouw van 20 m2 met een plat dak. Er ligt een laagje regenwater op van 5 cm wat vastgevroren ligt en daarop valt sneeuw van 10 cm hoogte. Bij pas gevallen sneeuw is het gewicht per vierkantie meter ongeveer 20 kilo. Het gewicht van de sneeuwlaag op het platte dak is dan 400 kilo zonder het gewicht van het vastgevroren regenwater.

Als de sneeuwlaag groeit, wordt tegelijkertijd het onderste deel aangedrukt doordat het inzakt. Op het oog lijkt de sneeuwlaag niet dikker te worden maar het totale gewicht is wél flink toegenomen. Dat komst omdat de dichtheid van aangedrukte sneeuw hoger ligt en dat heeft grote gevolgen voor het totale gewicht en de complete dakconstructie. Het gewicht kan zomaar toenemen van de sneeuw tot maar liefst 60 kilo per m2 en de druk op uw platte dak tot 1.200 kilo!

Wat kunt u hieraan doen??

  • verwijder losse sneeuw zo snel mogelijk van uw dak
  • hou de waterafvoer vrij, zodat regenwater en smeltwater snel weg kunnen

Wat kunt u beter niet doen?

  • gebruik geen zout of andere bijtende middelen, deze tasten de dakbedekkings beschermlaag aan.
  • verwijder het ijs van het dak

U komt met deze eenvoudige handelingen probleemloos de winter door!

Wilt u meer weten? Of heeft u een nieuw dak door ons laten aanbrengen en wilt u een onderhoudscontract? Neem dan contact op met 033-720 0812 of mail naar info@duinkerkedakenzink.nl

Heeft u al een wat ouder dak? Ook dan kunnen we voor u een inspectie doen. Wij gaan graag voor u het dak op, óók in de winter!

« Terug naar overzicht