Service en onderhoud

Een plat dak is kwetsbaarder dan een pannendak of een metalen dak en heeft daarom ook meer onderhoud nodig. Evenals de goten van uw dak. Welke soorten dakbedekking zijn er, hoelang gaan deze mee en welk onderhoud is daarbij nodig? Lees hier alles wat u moet weten over een plat dak.

Een plat dak kun je met verschillende materialen bedekken, maar wat is nu de beste bedekking voor het platte dak?

Bitumen

Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee. Je hebt APP gemodificeerde bitumen (dit is uv-bestendig en heeft geen afdekking nodig door bijvoorbeeld grind), SBS gemodificeerde bitumen (niet uv-bestendig en heeft afdekking nodig) en geblazen bitumen (alleen geschikt als onderlaag).

Kunststof en rubber

Kunststof dakbedekking gaan net zo lang mee als een bitumen dakbedekking, ongeveer 30 jaar. Rubberen dakbedekking gaat rond de 40 jaar mee. Het meest gebruikt worden EPDM (rubber), PVC en ECB (kunststof). De levensduur is wel afhankelijk van de kwaliteit van montage van de bedekking.

Metaal

Het is mogelijk om lood, zink en koper als dakbedekking te gebruiken, maar deze metalen worden niet vaak toegepast voor platte daken. Hoogstens voor kleinere daken, zoals een dakkapel. Dit komt omdat metalen enkel toegepast mogen worden met minstens een hellingsgraad van 3 graden.

Groen

Je kunt ook kiezen voor een groen dak, van bijvoorbeeld sedum (een soort vetplantjes). Een groen dak is prijzig en vraagt het nodige onderhoud, maar gaat lang mee, zo'n 50 jaar.


Wanneer is het dak toe aan vervanging?

Een plat dak vervangen is nodig bij (meerdere) gebreken, zoals scheuren, blaren en plooien. Ook als je het dak gaat isoleren, is dat een mooi moment om de dakbedekking aan te pakken. De eerste gebreken ontstaan vaak op de dakranden en bij de aansluitingen op andere bouwdelen. Laat de dakbedekking eventueel door een deskundige nakijken.

Welk onderhoud heeft een plat dak nodig?

Een plat dak kun je het beste twee keer per jaar inspecteren. Kies daarbij wel het juiste moment, zodat je de bedekking niet beschadigt. In de zomer kan bitumen bijvoorbeeld erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Een aantal aandachtspunten bij het onderhoud van je platte dak:

  • Loop vooral de kwetsbare delen van het platte dak na, zoals de aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren en de aansluitingen op opgaande muren. Water dat blijft staan versnelt verwering en veroorzaakt algengroei.
  • Controleer de eventueel aanwezige beschermlaag van de dakbedekking. Dit kan bijvoorbeeld leislag (fijn gemalen leisteen) of grind zijn. Na verloop van tijd wordt de beschermlaag dunner en kan uv-straling ontbinding van het bitumen eronder veroorzaken. Bitumen veroudert door inwerking van zonlicht. Goede afscherming bepaalt dan ook in hoge mate de levensduur. 
  • Verwijder bij een dakbedekking met grof grind regelmatig mos- en algengroei. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond.
  • Ligt er geen grind of losse leislag op het platte dak, maak het dak dan schoon met een harde bezem en eventueel water. Gebruik nooit oplosmiddelen; die tasten de dakbedekking aan.
  • Pleeg bij een groendak minimaal twee keer per jaar onderhoud; verwijder ongewenste beplanting, zorg voor bemesting, maak de afvoeren schoon en geef water in droge periodes.